• september 2015
  M D W D V Z Z
  « jul   okt »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Archief

Nico Schipper loopt zijn zesde marathon

Er blijft toch een magische sfeer hangen om de klassieke afstand. Ooit wilde ik die één keer in mijn leven volbrengen. Dat was inmiddels alweer 11 jaar geleden. Na een break van 2 jaar had ik relatief snel achter elkaar nog 4 marathons gelopen. Maar de laatste dateerde alweer van oktober 2008, maar liefst 7 jaar geleden (zie: https://tvhaarlem-izgs.com/2008/10/08/nico-finisht-marathon-boedapest/ ). Vijf was ook een mooi aantal en na de geboorte van mijn dochter zag ik mezelf niet meer maanden lang naar zo een lange wedstrijd toewerken.

Tot ik enkele maanden geleden een e-mail kreeg van de organisatie van de Twiskemolenloop in Landsmeer. Ze organiseerden de loop voor de 200ste (!) keer en van de afgelopen 199 edities heb ik zelf ook zeker 10 keer aan de start gestaan. Daarbij was de langste afstand altijd een halve marathon, maar voor de 200ste hadden ze iets bijzonders bedacht: een hele marathon, bestaande uit 1 grote loopronde door Waterland, tussen Purmerend en Amsterdam-Noord. Het was als feestje bedoeld voor alle lopers, vandaar dat het eigenlijk een soort estafette-loop was voor teams van 2, 3 of 4 lopers. Maar je mocht hem ook individueel lopen en dat triggerde me. Het zou toch wel leuk zijn om op dit eenmalige evenement in de omgeving waar ik al zo vaak heb gelopen te kijken of ik het kunstje nog kon.

Omdat het een feestje was hadden ze ook bijzondere drankposten. Bij elke post hadden ze verschillende hapjes voor de lopers klaarstaan. Dat varieerde van smoothies en wortelcake tot poffertjes, chocolade en appeltaart. Er niet helemaal gerust op dat dit helemaal goed zou vallen tijdens een marathon en voor de gezelligheid natuurlijk had ik Henk gevraagd om mee te fietsen. Hij kon zo bananen en extra sportdrank voor me meenemen. Dat bleek een goede zet.

In januari had ik aan een training voor de 2 Oceans run meegedaan en zomaar zonder specifieke training 37 kilometer gelopen. Een paar kilometer meer moest dus wel kunnen, maar eenmaal aan de start was ik toch wel nerveus. Ik had slechts 2 keer per week getraind en de long runs van de laatste weken waren niet echt overtuigend. De laatste was 33 kilometer maar na 29 kilometer deed het al zo veel pijn dat ik wandelpauzes moest inlassen. Dat gaf dus geen vertrouwen.

Toch wilde ik mezelf wel een doel stellen en het leek me realistisch om te mikken op net onder de 4 uur. Met mijn nieuwe hardloophorloge kon ik vrij nauwkeurig het schema volgen. Het ging wonderwel goed. Vanwege de zenuwen, of de koffie ’s ochtends, of de frisse wind, stond ik in het begin elke 4 kilometer aan de kant om te plassen. Als dat zo zou doorgaan zou ik 10 plaspauzes moeten inlassen! Gelukkig bleef het bij 4 of 5 keer en ik had dus voldoende drinken bij me om het tekort weer aan te vullen. De omstandigheden waren verder ideaal: droog, goede temperatuur, een zonnetje en een klein beetje wind die in de rug blies als klein duwtje en net als het te warm werd wijzigde naar zijwind of tegenwind.

acwaterlandJR-14

Verder liep ik een groot gedeelte met een andere solo-loper, in training voor zijn 25ste Amsterdam Marathon en 50e marathon in totaal. Daar kon ik me mooi aan optrekken en de gesprekken onderweg leidden lekker af. Bij 37 kilometer heb ik hem moeten laten gaan om de laatste 5 kilometer net iets langzamer de race uit te lopen. Het deed wel pijn, maar geen moment dacht ik er aan om te gaan wandelen of het tempo drastisch te verlagen.

Het resulteerde uiteindelijk in een tijd net boven de 4 uur: 4:01:23. Zelf geklokt, want het was geen wedstrijd. Dat het geen wedstrijd was werd nog het mooist geïllustreerd door het pontje waar we halverwege op moesten stappen. Ik had geluk want ik was de allerlaatste loper die aan boord kwam voordat de pont afvoer. Ze hadden zelfs nog even op me gewacht. De boot stond inmiddels vol met lopers en fietsers die zo maar 10 minuten vertraging opliepen. Bij mij bleef het beperkt tot zo’n 3 minuten, die ik ook wel nuttig had besteed door nog maar een flesje sportdrank naar binnen te werken. Iedereen was het er wel over eens dat je die tijd mocht aftrekken, waardoor het doel van onder de 4 uur gehaald was!

Zie ook https://www.strava.com/activities/401355759. Op Strava staat dat de totale afstand 42,6 kilometer was. Toch geloof ik de organisatie die vertelde dat het exact uitgemeten was. Wat ook opviel is dat ik slechts 3:52:15 echt in beweging was. Alle stops bij elkaar, inclusief pont, hadden bijna 10 minuten gekost. Al met al ben ik zeer tevreden met deze prestatie!

 

Eén reactie

 1. Hee Nico, knappe prestatie en een mooi verslag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: