• april 2015
  M D W D V Z Z
  « mrt   mei »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Archief

Clinic TriatlETEN 22-03-2015

Op stralende zondagmiddag zaten een stuk of 20 IZGS leden in de kleedkamer van het krachthonk voor een clinic over sportvoeding. Suzan, zelf diëtist, vroeg Gunilla Boomsma om ons bij te praten over het nut van gezonde voeding voor triatleten. Ze hield een boeiende presentatie.

Dit waren de highlights:

Energie: hoeveel heb je nu precies nodig? Ze ging hierbij vooral in op het verschil tussen koolhydraten eiwitten en vetten. Leuk voorbeeld: een halfrijpe banaan bevat minder fruitsuiker en daardoor minder energie dan een rijpe banaan. Sporters zijn dus beter af met rijpe dan met half-rijpe bananen.

Gunilla liet ook verschillende soort voedingsmiddelen zien met allemaal 500 kcal. Voorbeelden: een Big Mac, een halve liter kwark met muesli en een stukje roomboter.

We hebben het ook gehad over vocht. Wanneer neem je een sportdrank en hoeveel?Wat neem je voor tijdens en na de wedstrijd? Conclusie:

 • Voor de training:            ® koolhydraten en vocht
 • Tijdens de training:        ® koolhydraten en eventueel vocht
 • Na de training:               ® koolhydraten, vocht en eiwitten

Tot slot ging Gunilla in op maag darm klachten door sportvoeding. Het is heel persoonlijk wat iemand kan verdragen, maar over het algemeen geldt dat isotone sportgels minder maag-darmklachten veroorzaken. Heel belangrijk is ook de tijd dat maaltijden in de maag blijven. Vette maaltijden doen er wel 5 uur over voordat ze de maag hebben verlaten. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Het was een leuke en leerzame clinic.

Eén reactie

 1. Mijn drinkplan tijdens de Marathon Rotterdam: 500ml sportdrank enkele minuten voor de start (PowerBar Hypothonic Drink met wat PeptoPro); daarna elke drinkpost (=elke 5k) 200ml AA Iso sportdrank (2 halfgevulde bekertjes) tot 30k; op 35k nog een bekertje (100ml), daarna niets meer. Stabiel gelopen en naar mijn gevoel het maximale eruit gehaald http://evenementen.uitslagen.nl/2015/marathonrotterdam/details.php?s=5024&o=1&t=nl#.VSvWnrytdeE.email

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: