• augustus 2011
  M D W D V Z Z
  « jul   dec »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Archief

EK Ironman 70.3 – Wiesbaden

Hard racen over selectief parcours 

Op zondag 14 augustus is het Europess Kampioenschap Ironman over de halve afstand gehouden in Wiesbaden. Deze wedstrijd staat sinds 2007 op kalender en is ondertussen uitgegroeid tot een groot evenement met 3500 deelnemers. In het EK wordt er gestart in agegroups. Zo sta ik met 290 andere vroege-dertigers in het startvak. Het zwemmen is zoals triathlon-zwemmen hoort te zijn: lekker fris water, bladstil, voldoende boeien en veel ruimte. Ondanks dat ik een paar snelle zwemmers van me zie wegzwemmen ben ik tevreden over het zwemonderdeel: het gat met de kopgroep in de serie lijkt beperkt. Na 28'54'' kan ik T1 binnenstormen voor een snelle wissel. 

Op de fiets moet dan maar het verschil worden gemaakt. Over 91 kilometer is namelijk een selectieve ronde uitgezet. Eigenlijk is geen meter vlak. De wedstrijd overbrugd maar liefst 1500 hoogtemeters. De langzamere atleten uit eerdere startseries vormen op de rechter rijbaan in een continu lint een mooi richtpunt. De linkerrijbaan is voor de uberbikers. Ik dwarrel daar ergens tussenin. Toch weet ik mezelf naar voren te rijden in het veld. De ritmewisselingen eisen wel z'n tol van de benen: die doen aan het einde van het fietsen al behoorlijk pijn.

 In totaal moeten de atleten vier looprondes in een park afleggen en ook hierin zijn de nodige hoogteverschillen opgenomen. Na 5 km. in de wedstrijd zie ik aan de tussentijd dat een echte snelle halve er niet in zit. Ik probeer daarom een vlak, maar stevig tempo te lopen. En dat werkt: in de laatste 10 km. haal ik nog enkele atleten in. De halve marathon leg ik toch nog af in 1u24'.

De winnaar finisht uiteindelijk in 4u08'. Ik doe er met 4u39' een half uur langer over. Goed voor een 37e plaats in het totale veld van 3500 en een 5e plek in de agegroup. Dat betekent als eerste dat ik me heb gekwalificeert voor het WK in Las Vegas, maar ook (en vxc3xa9xc3xa9xc3xa9xc3xa9l belangrijker): ik ben niet gechicked. De snelste dame, Thurig, finished namelijk twee minuten na mij. Helaas zal ik geen gebruik maken van het Las Vegas-slot: de plicht roept.  

Albert 

Eén reactie

 1. Goed gedaan man! Ik ben trots op je! Gr. Ernst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: