• september 2009
  M D W D V Z Z
  « jul   nov »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Archief

Almere 29-08-2009 Verslag Edo

Holland Triathlon Almere

Mijn voorseizoen was al flink in het water gevallen. Druk met werk, griep tijdens Nieuwkoop en Stein had ik overgeslagen vanwege trainingstekort. Op 1 juli heb ik echter mijn bedrijf verkocht en kon ik mijn seizoen in een klap goedmaken. Eindelijk Almere doen! De triathlon die ik nog kende van AVROxe2x80x99s Sportpanorama en verreweg de meest tot de verbeelding sprekende Triathlon in Nederland. Zelfs mensen die nooit een fiets van dichtbij gezien hebben bleken xe2x80x9cde dijkxe2x80x9d te kennen waar de fietsers al jaren tegen de wind in moeten zwoegen. Dus na de aanschaf van een nieuwe fiets en twee maanden intensieve schemaxe2x80x99s van Frank Heldoorn, was ik klaar voor de start.

Het is nog een hele onderneming, meedoen in Almere. Vrijdag moest ik me al melden om mijn fiets te brengen en briefing bij te wonen. Zaterdag om 5.30 uur in de auto, om 7.00 gezamenlijk naar de start te wandelen. Kwam Marco Stijnman tegen, die ook op een bizarre tijd uit zijn bed was gekomen om ons een hart onder de riem te steken. Hartelijk dank!

Nadat de speech van mevrouw Jorritsma aan alle gespannen triathleten voorbij was gegaan, klonk het startsignaal. Ik had weer niet goed opgelet, startte middenin de drukte en zwom het eerste kwartier in de file. Na een lus van 1,1 km in de kom waar we startten, konden we de 2,7 km gaan zwemmen naar het eindpunt. Het werd rustiger om me heen, ondanks de flinke golven kwam ik lekker in mijn slag en stapte na 1.08 het water uit.

Na het omkleden in een legertent, kon het fietsen beginnen, 3 ronden van 60 km. Het eerste rondje ging lekker. Op een klein buitje na was het prima weer, een graad of 18 en niet teveel wind. Ik kwam snel in mijn ritme en haalde zonder veel moeite flink wat mensen in. Met precies 35 km/u was het eerste rondje zo voorbij. Het tweede rondje ging minder soepel. De wind stak op, mijn kilometerteller stopte er mee, mijn zadel helde teveel voorover en kreeg ik last van mijn rug. Misschien toch nog niet genoeg gewend aan mijn nieuwe fiets? Ik reed alleen in de polder, niemand voor me, niemand achter me. Toen Marco me zondag belde en het fietsen in Almere eenzaam noemde, begreep ik uitstekend wat hij daar mee bedoelde. Had het me vooraf totaal niet gerealiseerd dat als je 300 fietsers over 60 km verdeelt, de kans groot is dat je een heel stuk alleen fietst. Ik had het gevoel stil te vallen en begon me af te vragen of het nu werkelijk zoxe2x80x99n goed idee was, zoxe2x80x99n hele triathlon. Met name de tweede helft van dit rondje, volledig tegen wind, is me hier en daar wel een kleine verwensing ontsnapt. Daarna legde ik me erbij neer dat het met die harde wind toch langzamer ging, hervond mijn ritme en na 5.28 stapte ik van de fiets. Daar had meer in gezeten. Ik zag overigens pas zondagavond bij de uitslagen dat het xe2x80x9cstilvallenxe2x80x9d relatief meeviel en ik met mijn tijd zeer tevreden mocht zijn.

Blij dat ik van de fiets af was, begon ik goedgemutst aan het lopen. Het zonnetje was inmiddels doorgebroken. Een mooi parcours, 3 rondjes van ruim 14 km langs de waterkant en door een park met veel mensen langs de kant. Elk rondje begon in het xe2x80x9cstadionxe2x80x9d en ook dat gaf weer extra energie. De rest van de energie moest uit het verstouwen van vele gelletjes en liters sportdrank komen. Vies, maar het houdt je uitstekend op de been. Het lopen ging verbazingwekkend soepel. Het eerste rondje was zo voorbij. Ik herinnerde me mijn marathon van Rotterdam uit een grijs verleden. Daar kwam de man met de hamer na ongeveer 30 km keihard door. Ik zette me schrap voor de klap maar tot mijn verbazing bleef hij volledig uit. Ook het 2e en 3e rondje gingen redelijk probleemloos en ik heb kunnen genieten van het lopen. Pas in de laatste kilometers begon ik mijn benen te voelen en in een redelijk vlak schema liep ik naar 3.33 uur op de marathon. Uiteindelijk op 10.19 uur gefinisht, 61e van de 321.

Verbaasd dat je zo lang relatief makkelijk kunt sporten en bijzonder tevreden over mijn tijd kijk ik terug op een fantastisch evenement. Het is dat het zoveel trainingstijd kost, anders had ik me voor volgend jaar direct weer ingeschreven. Met name de opmerking van Frank dat er met normale wind een tijd onder de 10 uur in had gezeten, blijft wat rondzingen. Eerst nog even nagenieten…

Edo de Lange

hyperlink naar persoonlijke video

2 Reacties

 1. He Edo, gefeliciteerd!!! Knap hoor, een hele!!! En dan nergens helemaal doodgaan, maar gewoon doorgaan en dan maar net over de 10 uur!!! Echt heel goed. Krijgen we dit jaar misschien een nieuwe clubkampioen?
  Het lijkt me heerlijk om te kunnen, een hele traithlon. Als ik zo’n enthousiast verhaal lees, ga ik toch maar eens serieus nadenken over volgend jaar een halve (daar kan ik misschien we net tijd voor vrijmaken).
  Geniet nog maar heerlijk na van je prachtige prestatie!
  sabine

 2. Hoi Edo,

  Van harte gefeliciteerd, wat een prestatie. En gelijk een hele mooie tijd.

  Geniet er van,
  Reinier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: